Nízkonákladová přeměna starého bytu

Christiana a Barhum si pronajali byt v centru Bratislavy. Výše jeho nájmu odpovídala stavu starého bytu. A protože měli povoleno provádět úpravy, jaké jim budou vyhovovat, ale na vlastní náklady, rozhodli se vzít starý byt na paškál.

Přestože je v jejich smlouvě o pronájmu zakotvena klasická dvouměsíční lhůta, která je může připravit o střechu nad hlavou jen tak, rozhodli se podstoupit riziko a byt rekonstruovat po svém – s entuziasmem vlastním mladým lidem a s minimálními náklady.

byt v centru Bratislavy

„Když jsme sem přišli, byla to úplná katastrofa. Ze začátku jsem vůbec nebyla nadšená stavem bytu, ale přítel chtěl do toho jít,“ začala vyprávět Christiana, než připravovala kávu. Status bytu „žalostný“ však vyvažoval fakt, že se nacházel téměř v centru města a měl opravdu nízký nájem. Také v něm viděli turistický potenciál a ekonomický přínos, pokud by ho chtěli v budoucnu pronajímat turistům (smlouva jim to nezakazovala). Nakonec se oba rozhodli dostat byt do uživatelsky přijatelného stavu, a to zcela svépomocí.

byt v centru Bratislavy

Při rekonstrukci starých bytů, i když jen dílčí, která má dočasně posloužit ke zkvalitnění bydlení, lze mít novou představu krásně smyšlenou, ale její realizaci je třeba vždy brát s rezervou. Dříve či později přijde na kompromisy, o to více, pokud jde o nízkonákladovou přeměnu.

View of modern scandinavian style interior with chair. Home staging and minimalism concept. Blank white empty copy space.

„Na starých oknech byla oloupaná barva. Rámy bylo třeba opalovat, vytmelit a natřít. V obýváku musel Barhum přebrousit parkety, v ložnici byly naštěstí v dobrém stavu. Vymalovali jsme stěny, ale předtím jsme museli seškrábat staré nátěry, místy bylo třeba i stěrkovat,“ vzpomíná Christiana.

byt v centru Bratislavy

Mladý pár investoval do bytu zejména čas a energii. „Náklady nebyly až tak vysoké. Nepřevýšili tisíc eur.“ Rozhodli se využít toho, co měli k dispozici. Byt byl sice starý a jeho zařízení patřičně zašlé a znehodnocené, ale měl své skryté devizy – v pokojích byly zachovalé původní dřevěné parkety, vysoké stropy, velká okna, přes které vstupuje do pokojů dostatek denního světla. Dalším trumfem byl starý nábytek, který si převážně dovezli z předchozího bydlení nebo našli v bazaru, čili zařízení nevyžadovalo velkou investici. Bavilo je hledat možnosti, jak dát už použitým věcem novou podobu, dát jim ještě jednu šanci.

Exit mobile version