Jak levně, prakticky a stylově zařídit malý jídelní kout?

Máte doma malý prostor, kam byste rádi vměstnali stůl se židlemi a vytvořili si tak útulný, praktický a pohodlný jídelní kout? Máme pro vás tipy, jak na to a ještě ušetřit.

Zaměřte se na základní trojici: stůl, židle a kvalitní osvětlení

V jídelně je ze všeho nejdůležitější stůl. Ten vybírejte podle tvaru místnosti i podle její velikosti. Stůl pro dva sice nabízí příležitost pro romantické večeře, ale až se vám sejde rodina, nebude si mít kam sednout. Také jsou důležité židle. Za pár stovek sice také poslouží, ale už za pár minut si budete hledat pohodlnější pozici, kterou stejně nenajdete. A na závěr je důležité osvětlení. V jídelně se sice jí, ale je to také místo, kde pracujeme, učíme se, povídáme si s přáteli, hrajeme společenské hry a mnoho dalšího. Určitě nesmíte zapomínat na kvalitní centrální osvětlení, ideálně nad stolem. To nejpraktičtější v sobě má stmívací systém, který navodí v případě potřeby intimnější atmosféru. No a pár lampiček kolem už dodá interiéru útulný ráz. Tak jdeme na to!

Jaký stůl vybrat do jídelního koutu?

Výběr tvaru a velikosti stolu musí vždy vycházet z prostoru, který máte k dispozici. Malé panelákové byty i moderní městské apartmány nabízejí prostor pouze pro menší stolky. Anebo je možné použít praktické rozkládací stoly. Jednoduché rozložení stolu nezabere více než několik vteřin a pohodlně k němu usadíte i početnější návštěvu. Některé interiéry jsou štědré na prostor a tak můžeme i do jídelního koutu vybrat opravdu velký stůl. Čtyřčlenné rodině stačí stůl 80 x 120 cm. Ve velkém bytě či domě, kde se nachází samostatně stojící jídelna, nemusíte nic řešit. Pořiďte si velký stůl, ke kterému se bez potíží vejde spousta lidí.

A jaký tvar má stůl mít? Máte raději vybrat obdélníkový, hranatý, oválný či kulatý? Při výběru tvaru opět dbejte na velikost a půdorys místnosti. Obecně platí, že do malého bytu se ideálně hodí menší čtvercový nebo obdélníkový stůl, který v případě potřeby přirazíte jednou stranou ke zdi. Máte k dispozici větší prostor? Zvolte stůl oválný nebo kulatý. Tvary se můžou hodit i do menších prostorů, ale musíte vybrat správnou velikost a počítat s tím, že bude vždy stát v prostoru a kolem něj bude potřeba dostatek místa na židle. Velký výběr najdete například na Scontu. Uplatnit právě nyní můžete výhodný Sconto slevový kód.

Posaďte se a udělejte si pohodlí. Na celý večer!

Jak už jsme řekli výše, židle musí být pohodlné. A bytelné. Plastové židle jsou sice designové, ale když k vám přijde návštěva a bude se bát si sednout, určitě se u vás nebude cítit dobře. To samé platí, pokud koupíte levné, nepohodlné židle. Při sezení sice nehrozí úraz, ale už za pár minut nebudete vědět, jak si sednout. A to určitě nechcete. Židle by měly být především pohodlné. Co se materiálu týče, designéři volí ideálně čalouněné. Do malé jídelny se hodí lehké židle, do velkého prostoru už můžete zvolit celočalouněné židle s vysokým opěradlem nebo polokřesla s područkami. Takové židle vypadají luxusně, ale malý prostor můžou opticky zastínit. Jestliže chcete ušetřit místo nebo ozvláštnit či ohraničit jídelní prostor, zvolte raději lavici. Moderní rohové lavice ušetří hodně místa a nabídnou dostatek prostoru pro velký počet lidí. Ideální jsou samozřejmě lavice s opěradly. Na takovém modelu se vám bude lépe sedět. Díky lavici získáte více místa na sezení. V malém bytě oceníte lavici s úložným prostorem.


Hledáte kvalitní kuchyňské spotřebiče? Najděte tu nejlepší myčku nádobí ještě dnes.


Budiž světlo!

V žádné části bytu nesmíte světlo podceňovat a už vůbec ne v jídelně. Centrální světlo, pověšené přímo nad stůl, ideálně závěsné, se postará o prosvětlení celé místnosti. Ale jedno centrální světlo rozhodně nestačí. Použijte celou řadu dalších svítidel. Například stojací lampy, lampičky na komody, LED světýlka na girlandu na stůl. Svítidla větším prostoru poslouží i pro optické oddělení jídelní zóny od ostatních zón. Kromě toho můžete na stůl postavit svícny se svíčkami, které navodí příjemnou atmosféru.

A jak celý jídelní kout příjemně zútulnit?

Pokud máte jídelnu jako samostatnou místnost, je prakticky oddělena od ostatních místností. V tomto případě nemusíte striktně dodržovat barevnou kombinaci dřeva, čalounění a třeba i výmalby. U jídelního koutu je situace jiná. Jenže pokud doma máte jídelní kout, pak se často spojen s kuchyní nebo obývákem. V takovém případě je důležité, důkladně si promyslet, v jakém dekoru vyberete jídelní stůl, aby ladil se zbytkem interiéru. To platí i u čalounění. To vybírejte podobné, jako máte sedací soupravu či křeslo.

A jaké materiály pro jídelní kout vybrat, aby ladily s ostatním vybavením? Moderní stoly se skleněnou deskou jsou moderní a krásné, ale jsou náročnější na údržbu a mohou vás při jídle nepříjemně studit do rukou. Jenže jsou dobrou volbou do malého prostoru, protože jej opticky nezahltí.

Vyzdvihněte jídelní kout kusovým kobercem

Do kuchyně a do jídelny se obecně hodí hladká podlahová krytina, kterou jednoduše uklidíte. Jestliže do jídelny dáte jídelní stůl do prostoru, ukotvěte jej kusovým kobercem, který prostor nejen že opticky oživí, ale také pocitově zahřeje. Koberec volte v takové velikosti, aby se na něj vešel (i rozložený) stůl a samozřejmě i odsunuté židle, popř. lavice.

A nezapomeňte na dekorace

Nezapomínejte ani na dekorace, které jídelnu či jídelní kout krásně zútulní. Pro ozvláštnění můžete použít svícny, vázy, živé květiny, ozdobné mísy a obrazy. Při výběru obrazu vycházejte ze svého osobitého vkusu. Snažte se ale vyhnout příliš divokým barvám a motivům. Velmi moderní a také vkusná jsou černobílá díla. Prostor je možné ozvláštnit zrcadly. Ale ne každému může být při stolování příjemné, pozorovat se v zrcadle nebo v něm sledovat ostatní. Velký výběr dekorací najdete na 4Home. Hodit se vám bude naše výhodná 4Home sleva

Předchozí článekBeryl a jeho vlastnosti
Další článekS pryskyřicí si pohrajete
Exit mobile version