Poslední jarní mrazíky zaženete parafínem, jde to však i levněji

Vánoční růže i sněženky jsou minulostí, vystřídali je narcisy, tulipány a krokusy, po nich přijde ještě početnější vlna květin. Nenechte se však předčasně ukolébat příjemnými signály jara: na zahrádce i na balkoně nebo terase se zelení zohledněte riziko nočního mrazíku.

Pravidelně monitorujte předpovědi. Pokud už ne přes některou z aplikací poskytujících v dostatečném předstihu výstrahy před výkyvy a anomáliemi, pak alespoň přes média či meteorologické weby. V časném jaru prokypřete vrchní vrstvu půdy hráběmi a zapracujte do ní první kompost. Nejenže obohatíte substrát a naservírujete flóře živiny – kompost kolem citlivých kořínků přináší také mechanickou ochranu při poklesu teploty pod nulu.

Stromy je třeba zakuklit

V podobném období je třeba provést sestřih růží, stromů včetně ovocných, keřů a trvalek, aby mohli včas nasadit nové výhonky. V případě následných mrazů však subtilnější stonky i kmínky obalte slaměnými či bambusovými rohožemi. U větších dřevin můžete omrznutí čerstvých výhonků předejít prostřednictvím kukel z netkané textilie či jutových pytlů velikosti XXL. Seženete je ve specializovaných prodejnách, počítejte však s poměrně vysokými náklady: zateplovací vak s obvodem i výškou jeden metr stojí kolem osmi eur.

Bílá stabilizuje teplotu

Pause0%VolumeAd
Ještě vyšší jsou výdaje zejména ve velkém sadě při použití krizového řešení v podobě pálení parafínových svíček. Pokud jste to neudělali už na zimu, kmeny a mohutnější kosterní větve natřete 20procentním vápenným mlékem. Bílá barva působí jako stabilizátor teploty a navíc prospívá svým dezinfekčním účinkem. U zeleniny platí, že čím dříve ji vysejete, respektive zasadíte, tím rychleji budete mít úrodu. Navíc, pro některé druhy a odrůdy to znamená náskok před škůdci.

Schovejte rostliny do tunečku

Vyvýšeným záhonem můžete pomoci starými okenními tabulemi vytvářejícími příznivé mikroklima a propouštějícími mimořádně důležité sluneční paprsky. Na květinové záhony se vzcházející flórou lehce položte průhlednou tkaninu. Při menší ploše zatižte rohy, větší pojistěte například kameny i po stranách, aby čerstvý větřík neodfoukl kryt. Čtvereční metr rouna vás vyjde přibližně na dvě eura. V hobby obchodech dostanete i pěstitelské tunélky, které se přes den zahřívají a následně předávají takto nakumulované teplo vegetaci.

Man with a digital tablet in a greenhouse conducting research. Okayama, Japan. March 2016

Květináčky stahujte až v polovině května

Květinové rostliny přestěhujte do větších nádob s čerstvou zeminou bohatou na živiny. Zároveň jim zvyšte příděl vody. Předběžně je však preventivně ponechte v bezpečném interiéru s dostatkem jasu. Květináče raději vyneste ven až ve zmíněné polovině května, což už by měl být opravdu spolehlivý termín před naše zeměpisné končiny.

Exit mobile version