Dřevo a kámen: Když příroda překročí práh interiéru

Když příroda překročí práh interiéru, změní se víc než jen jeho vzhled. Energie dvou nejčastěji využívaných materiálů – dřeva a kamene – bude citelná, atmosféra příjemná, a to bez ohledu na to, zda jste přívrženci minimalismu nebo nevázaného boho stylu.

Dřevo…

Pokud něco nelze upřít dřevu, tak je to jeho univerzálnost. Lze jej kombinovat s různými materiály – s kamenem, kovem, cihlou či plastem. Kromě toho má zvláštní schopnost ohřát interiér i bez toho, aby hořelo. Dokáže přeteplit na pohled i dotek chladný kámen. Rozhodnete-li se jej použít na podlahu, nezapomínejte, že dřevo je dobrý izolant, proto si moc nerozumí s podlahovým vytápěním. Naopak na stropě bude vždy lepší volbou než dnes již tradiční sádrokarton. V plné kráse vynikne zejména v prostoru s vyššími stropy.

Protiváhu kamenů v interiéru vytváří dřevo svojí teplou povahou. Tyto dva materiály patří k sobě.

přírodní interiér
V kuchyni je kámen oblíbený zejména pro své vlastnosti – je téměř nezničitelný a pracovní deska či zástěna se velmi snadno udržují. (Foto Ballerina)
… a kámen

Pod taktovkou kamene se i ten nejnudnější interiér přemění na luxusního elegána. Kamenný obklad v koupelně, nádherná kamenná dlažba v hale či předsíni, majestátní kamenný krb či jen „obyčejné“ kamenné umyvadlo dodávají prostoru ušlechtilost, místy i luxus (závisí na typu použitého kamene). Svojí kresbou, strukturou či barvou bude kámen dominantní prvek interiéru, i proto práce s ním vyžaduje cit.

Digitally generated log cabin with shining windows and Christmas lights in early morning wintry landscape. The scene was rendered with photorealistic shaders and lighting in Autodesk® 3ds Max 2020 with V-Ray 5 with some post-production added.

přírodní interiér
Na obklady z masivu se používají tenké a úzké obkladové latě – palubky, ale i kazety z konstrukčních desek či panely větších rozměrů. K jejich upevnění je vždy nutná vnitřní konstrukce. (Foto: Next a isifa/Shutterstock)
Tip navíc
Zlaté pravidlo, které se vyplatí dodržet, ať už při obkládání dřevem, kamenem, ale platí to i pro cihlové stěny, zní: Obkládáme pouze jednu stěnu. Ne však tu, kde jsou okna. Málem dosáhneme v tomto případě většího efektu. Toto pravidlo je použitelné i při tapetování.

přírodní interiér

Někdy stačí málo

Ne vždy velké změny vyžadují velké věci. Zařizování není výjimkou. Pokud přece jen toužíte po přírodním akcentu ve vašem příbytku, ale nemáte chuť na „špinavou“ práci spojenou s obkládáním stěn, podlahy či stropu, zkuste se zaměřit na doplňky a nábytek – květináče, misky, příruční stolky, umyvadla…

Exit mobile version